Trimble’s visie op autonoom rijden

Als je tegenwoordig een vakblad openslaat lees je veel over autonomie. De ene na de andere startup betreedt de markt en grotere fabrikanten laten ook hun visie zien. De markt staat dus niet stil en autonoom rijden komt eraan. U zult vast denken; wat zijn de mogelijkheden voor mijn bedrijf? En wat kan Trimble hierin betekenen?  Ook is de vraag wat autonoom nu precies is. Dit containerbegrip vergt wat extra uitleg. In de komende reeks nemen we u mee hoe wij hier als Vantage Agrometius naar kijken en leggen we uit wat autonoom rijden betekent. In deze eerste aflevering zoomen wij in op de visie op autonomie van onze leverancier Trimble.

Sinds begin 2000 levert Trimble automatische stuursystemen op landbouwvoertuigen en is het bedrijf wereldwijd marktleider op dit vlak. Naast systemen voor af-fabriek opbouw levert het ook veel systemen en componenten aan trekker- en machinefabrikanten. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat Trimble bezig is met het ontwikkelen van oplossingen voor autonome voertuigen.

Visie Trimble
Trimble werkt met de visie dat autonomie niet begint bij een voertuig, maar juist bij het indelen van je percelen en bij het plannen van de taken die het voertuig moet gaan uitvoeren. Vervolgens moet je die opdrachten eerst draadloos naar het voertuig kunnen sturen waarna pas het stuk uitvoering begint. Trimble werkt dus vanuit de workflows op het bedrijf aan de software, en van daaruit werkt het richting de hardware en het voertuig.

Deze inhoud kan niet weergegeven worden. Accepteer cookies om deze inhoud te bekijken.

Diverse “puzzelstukken” al klaar
Op gebied van zowel hard- als software heeft Trimble al veel puzzelstukken klaar, die later in de autonome oplossing geïntegreerd zullen gaan worden. Denk hierbij natuurlijk aan de GPS-ontvangers en het autopilot systeem, Next Swath automatisch keren en de Isobus aansturing van machines ten behoeve van (variabele) afgifteregeling en sectiecontrol. Trimble probeert de bestaande hardware geschikt te maken voor autonome oplossingen. Zo zien we dat alle lopende projecten zijn gebaseerd op de NAV-900 en een GFX display. Op software gebied biedt Farmer Core met AutoSync en de workorder module een belangrijke basis om percelen en werkzaamheden te plannen en om deze draadloos door te sturen naar de systemen in het veld. Minstens zo belangrijk is de mogelijkheid om de vorderingen van machines in het veld te kunnen zien en naderhand de as-applied data te kunnen bekijken van alle uitgevoerde bewerkingen.

Veiligheid staat voorop
Het mag duidelijk zijn dat veiligheid van zeer groot belang is met autonome systemen. Alle producten die Trimble de afgelopen 5 jaar op de markt heeft gebracht voldoen al aan de ISO 25119 standaard voor veiligheid op agrarische voertuigen. Daarnaast is Trimble Agriculture samen met diverse Trimble dochterbedrijven bezig met het ontwikkelen van een geheel eigen veiligheidssysteem bestaande uit camera’s en tal van sensoren die moeten waarborgen dat objecten en obstakels tijdig worden gedetecteerd, zodat dat het systeem de juiste beslissing neemt ten aanzien van stoppen, ontwijken of doorrijden.

Diverse lopende projecten
In 2016 toonde Trimble al een werkend concept van het leader follower principe, waarbij de tweede trekker de eerste constant volgt en nadoet. In 2019 is in Brazilië op een grootschalig akkerbouwbedrijf een project gestart om overlaadwagens voor suikerriet autonoom te laten pendelen tussen de oogstmachine en een losplaats op de kopakker. In 2021 is Trimble samen met machinefabrikant Horsch een ontwikkeltraject gestart voor het maken van 3 autonome platformen; voor spuiten, voor zaaien en voor een overlaadwagen. Door de autonome oplossingen samen met partners en in de praktijk te ontwikkelen wordt er gewaarborgd dat het systeem perfect aansluit bij de praktijk en bij de wensen van de klant.

Deze inhoud kan niet weergegeven worden. Accepteer cookies om deze inhoud te bekijken.

Op weg naar volledige autonomie
De komende jaren zal Trimble haar systemen en bestaande “puzzelstukken” steeds verder samenvoegen om tot oplossingen te komen waarmee tractor- en machinefabrikanten hun voertuigen volledig autonoom kunnen gaan laten werken. Daarmee is ook vrijwel uitgesloten dat Trimble zelf met een autonome trekker op de markt gaat komen. Naast systemen voor de landbouw werkt Trimble ook aan autonome oplossingen voor de mijnbouw, weg- en waterbouw en voor de automotive industrie. Naar verwachting zullen de eerste systemen in 2023 op de markt komen.