Het zal u zeker niet ontgaan zijn dat de kunstmestprijzen de afgelopen maanden enorm zijn gestegen. Het saldo van uw teelten komt daarmee extra onder druk te staan. Vraagt u zich af hoe u de kosten van meststoffen op uw bedrijf onder controle kunt houden? Wij hebben een een aantal interesse oplossingen en zien dat investeringen in precisielandbouw nu sneller dan ooit rendabel zijn. In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden op een rijtje.
GPS stuursystemen
Op veel bedrijven is er vandaag wel één of meer aanwezig; GPS stuursystemen. Toch zijn er nog zat bedrijven die er geen hebben of die hem niet gebruiken voor alle werkzaamheden. Een GPS stuursysteem zorgt voor preciezer, sneller en dus efficiënter werken en daarmee bespaard u in de eerste plaats vooral tijd en brandstof. De precisie zorgt ook voor een stukje besparing van middelen en daarom is het zeker aanbevolen om kunstmest te strooien met een GPS stuursysteem of stuurhulp. Daarnaast vormt een GPS stuursysteem de basis sectiecontrol of variabel strooien.
Automatische sectiecontrol
Aansturing van de spuit/meststofstrooier met GPS, zorgt voor een eerste significante besparing op meststoffen. Hoeveel die besparing zal zijn hangt af van de vorm en grootte van uw percelen, de nauwkeurigheid van het systeem en hoe nauwkeurig uw zelf reeds werkte zonder GPS. Uit onderzoek van diverse proefbedrijven is gebleken dat automatische besturing samen met sectieafsluiting op de spuit of kunstmeststrooier zorgt voor een besparing tussen 5 en 15%. Is uw machine nog niet geschikt voor sectiecontrol? Wij kunnen veel bestaande spuiten en strooiers ombouwen naar ISOBUS machines met sectieafsluiting met de oplossingen van Müller Elektronik.

Plaatsspecifiek strooien op basis bodemkaarten
Gaan we nog een stapje verder dan kunnen we de machine plaatsspecifiek de afgifte laten varieren op basis van taakkaarten. De taakkaarten worden gemaakt op basis van gewas- of bodemkaarten. Zo kunnen precisielandbouw technieken u helpen om de rekening van de meststoffen per ton opbrengst nog verder te beperken. Hieronder staan een aantal mogelijke toepassingen van de Veris Bodemscan:
· Door variabel te bekalken zult u op korte termijn een efficiëntere opname van de nutriënten krijgen door het gewas. Door de optimale pH op ieder plekje van je perceel, zullen uw dure meststoffen dus beter renderen. Gemiddeld kan dit makkelijk 5-8% meeropbrengst zijn per jaar!
· Ook nog met een bodemscan krijgt u zicht op de zonering binnen je perceel naar bodemgebonden nutrienten (K, Mg, Ca). Dit zijn positief geladen nutriënten en die worden dus vastgehouden aan de kleifractie en organische stof in de bodem (die negatief geladen zijn). Tussen die zones in een perceel is in vele gevallen de variatie in K of Mg advies best groot, een factor 2 of 3 binnen eenzelfde perceel is geen uitzondering. Aangezien veel aardappeltelers hier geen risico in willen nemen voor het belang van Kali. Passen veel telers een ruime dosis toe. Met een bodemscan kan deze dus drastisch verlaagd worden, zelfs met een plus voor de teelt.
· Sterke variaties in organische stof kunt u ook gebruiken om de N-basisbemesting variabel uit te voeren. Een hoger koolstof gehalte zal in het seizoen immers al meer N vrijgeven voor het gewas. Obv een bodemscan kunt u dus hier de komende jaren ook telkens rekening mee houden.

Variabele afgifte op basis van gewaskaarten
Verder kunt u de N-bijbemesting ook optimaliseren op basis van een satellietbeeld of gewasscan. Er zit immers altijd wel verschil in groei zijn binnen het perceel in de loop van het seizoen en dit resulteert in een verschil in N-opname. Door bij te sturen in deze zones op basis van de behoeftes van het gewas zijn opnieuw mooie besparingen mogelijk. Via taakkaart.nl of taakkaart.be kunt u actuele satellietbeelden van uw percelen bekijken en op basis daarvan zelf taakkaarten. Deze service van Vantage Agrometius is geheel kostenloos!

Denkt u dus vandaag reeds na welke oplossingen interessant zijn voor uw bedrijf om te zorgen dat u uw meststoffen efficienter gaat inzetten en dus de steigende kosten kunt opvangen.
Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten voor een advies voor uw bedrijf, teelten en machinepark.