In de praktijk zie je het niet zo vaak; een hakselaar met GPS-systeem erop. Eigenlijk is dat raar omdat juist bij het maishakselen een GPS-systeem voor veel gemak en nauwkeurigheid zorgt. In dit artikel zetten we alle voordelen op een rijtje.
Oktober is voor veel loonwerkers de tijd van het maishakselen. Veel loonbedrijven bieden naast voederwinning ook diensten op gebied van mestuitrijden. Juist in de periode dat de mais eraf gaat, staat de bemester weer in de schuur en wordt het GPS-systeem van de bemester niet meer gebruikt. Dat is zonde want ook bij het maishakselen biedt een GPS-systeem grote voordelen. Met een voorbereidingsset is het systeem eenvoudig over te zetten.
Rijen tellen niet meer nodig
Om op een hele werkbreedte uit te komen worden bij het doorsteken van een perceel de rijen geteld. Regelmatig ben je als chauffeur van de hakselaar even afgeleid, raak je de tel kwijt, sla je per ongeluk een plantrij over of tel je dubbel. Ook als je wel goed hebt geteld is het nog steeds zaak dat je op de juiste rij instuurt. In de praktijk gaat het nog wel eens mis en kom je niet uit. Bij gebruik van een GPS-systeem voer je de werkbreedte in en op basis van de AB-lijn zal het systeem alle werkgangen uitzetten. Zo is het niet nodig om bij het doorsteken rijen te tellen.
Nauwkeurige hectare telling
Voor correcte facturatie is het belangrijk om nauwkeurig in beeld te hebben hoeveel hectare er is geoogst. Zeker op percelen met geren of op percelen die niet volledig met mais zijn ingezaaid klopt de hectareteller op de hakselaar eigenlijk nooit.
De Precision-IQ app, die op Trimble GFX en TMX displays draait, heeft standaard de functie “Virtual Sectioncontrol”. Deze functie is in de basis ontwikkeld voor spuiten maar is ook perfect te gebruiken voor hakselen. Door de werkbreedte en het aantal secties (in dit geval rijen) in te geven krijg je op het scherm inzichtelijk wanneer je welke sectie moet uitzetten. Bij het hakselen in geren zet je geen secties uit, maar verandert het aantal geoogste rijen en daar moet de werkbreedte op worden aangepast. Virtual Sectioncontrol doet dit automatisch, doordat je eerst de kopakkers hebt geoogst. Als je vervolgens de binnenkant gaat oogsten schakelt het loggen en dus de hectaretelling automatisch in en uit. Dit kun je op de onderstaande screenshot mooi zien.
Al met al dus redenen genoeg om ook bij het maishakselen een GPS-systeem te gebruiken. Zeker als uw set toch ongebruikt in de schuur staat. Indien u in de maisperiode wel al uw sets in gebruik heeft, dan is een instapsysteem van de GFX-350 en NAV-500 al voldoende. Meerdere klanten bevestigen dat ze hun investering binnen 2 jaar terug hebben verdiend.
Wilt uw weten of uw systeem geschikt is voor virtual sectioncontrol en dus voor het hectare tellen, neem dan gerust contact met ons op. We kunnen u tevens helpen om het systeem correct in te stellen voor uw hakselaar.