Een goede voorbereiding …

Autonomie staat in het middelpunt van de belangstelling; het ene na het andere concept wordt gelanceerd door startups of grote multinationals. In de vorige aflevering hebben we de visie van Trimble op autonomie toegelicht. In deze aflevering focussen we op de voorbereiding en software die daar bij hoort. Autonomie komt niet vanzelf en vergt een degelijke voorbereiding. Want als de voorbereiding goed is, dan kunt u het werk makkelijker uit handen geven.

Allereerst zoomen we in op routeplanning. Hierna zullen we ook de grenzen op en om het veld toelichten om zo te illustreren welke uitdagingen hier liggen.

In de huidige situatie weet u welk perceel u met welke bewerking gaat bewerken. Maar u weet nog niet hoe u dat precies gaat doen. Bijvoorbeeld, welke route gaat u nemen? Hoe snel gaat u op welke plek rijden? Hoe lang gaat u daar over doen?  Welke obstakels zijn er in het veld en hoe gaat u daar omheen? Hoeveel product is er nodig op het perceel? Hoe is de dosering per sectie? Hoe diep moet de bewerking zijn?

Om autonoom te kunnen werken is het noodzakelijk om al deze taken te automatiseren.

Routeplanning

De basis voor het werk in het veld begint vanachter uw bureau. Hier bedenkt u van tevoren welke route op het veld gereden moet worden. Online-oplossingen voor perceel en AB-lijn management gaan hier enorm bij helpen. Welke lijn gaan we gebruiken om een bepaald deel van het perceel te bewerken? Dit kunt u in een rustige periode al voorbereiden voor al uw verschillende bewerkingen en percelen. Dit bespaart tijdens het seizoen veel tijd.

Daarnaast moet het van tevoren duidelijk zijn met welke snelheid er op een perceel gewerkt zal worden. Normaal gesproken bepaalt u aan de hand van hoe een bewerking verloopt de werksnelheid. Maar van tevoren heeft u al wel een globaal idee van met welke snelheid u te werk zal gaan. Daarnaast is het ook nodig om een snelheid te bepalen op delen van het perceel waar géén bewerking uitgevoerd wordt, bijvoorbeeld de kopakker. Met een groot werktuig wat ver uitzwenkt zal de snelheid op de kopakker lager zijn dan bijvoorbeeld met een smalle woelpoot. Hier moet u van te voren al over nadenken.

Als laatste moet u ook goed bedenken welke delen van het perceel wel bewerkt moeten worden en welke delen niet. Waar begint uw kopakker en waar eindigt deze? Als u dit van tevoren intekent kan het werktuig autonoom aan- en uitgezet worden. Dit zorgt ervoor dat u uw perceel optimaal bewerkt en niet onnodig veel of te weinig areaal bewerkt.

Grenzen

Perceelsgrenzen in de huidige situatie worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Enerzijds is het handig om bijvoorbeeld uw spuit in- en uit te schakelen, daarnaast is het handig om te weten hoe groot bepaalde percelen zijn. Anderzijds is een perceelsgrens ook bruikbaar voor instanties als bijvoorbeeld de RVO om uw toeslagen te berekenen.

Een andere grens die we nu al gebruiken is de kopakkergrens. Hierop kunnen we bijvoorbeeld schakelen wanneer we de NextSwath keerfunctionaliteiten gebruiken.

Naast deze grenzen komt er nu een nieuwe grens bij. Dit is een GeoFence, wat werkt als een digitaal hekwerk rond het perceel. Om autonoom te kunnen werken is het belangrijk dat u kunt vertrouwen op de grenzen en dat u zeker weet waar de grens exact ligt en er niks buiten deze grens kan komen. Dan kunt u met een gerust hart autonoom werken binnen deze grens en weet u zeker dat er niks buiten het perceel komt.

Al met al gaan deze zaken u helpen om autonoom te werk te gaan in de toekomst. De voorbereiding kunt u al doen wanneer het nog wat rustiger is op uw bedrijf en daarnaast zal autonomie verlichting geven in drukkere tijden. Hoe beter u de klus voorbereid, hoe minder tijd het nog zal kosten in het veld. Trimble is al volop bezig om de software autonoom ready te maken. Dit zie je terug in AutoSync, workorders, etcetera. Deze producten kunnen u daar vandaag al bij helpen. Wilt u al beginnen met autonomie? Neem contact met ons op.

In de volgende aflevering over autonomie zullen we ingaan op het de veiligheid en de niveaus van autonomie.